In Rome Premium Corner

Hoelang blijft het Italiaanse openbare leven op slot?

25 maart 2020

Bij de overburen wappert een groot spandoek aan het wasrekje dat aan de gevel hangt. Daarop is een regenboog geschilderd met de tekst: ­Andrà tutto bene – het komt allemaal goed. In heel Italië staat deze tekst op spandoeken en posters die voor de ramen hangen. Ze zijn gemaakt door schoolkinderen.

Andrà tutto bene is de nieuwe nationale slogan. Als iedereen zijn best doet en thuis blijft, krijgen we het virus er wel onder, zo wil deze zin de burgers duidelijk maken. Wees niet a­sociaal en leen niet stiekem de hond van de ­buren als je een blokje om wilt – hondenbezitters mogen namelijk nog wel de deur uit. Maak ook geen omweg naar de supermarkt, en sta niet te dralen op straat.

Opvallend is hoe snel de Italianen zich aanpassen. Iedereen wisselt nieuwtjes uit in appgroepen, is ‘aanwezig’ bij virtuele etentjes. We volgen allemaal online­yogales. Ik word overstelpt met verzoekjes om te klappen voor verplegers of om op het balkon luidkeels het Italiaanse volkslied mee te zingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.