Uitbraak

Vier landen met een heel andere corona-aanpak dan Nederland

26 maart 2020

Om het coronavirus het hoofd te bieden is in Nederland nog steeds een ‘intelligente lockdown’ van kracht. Deze landen pakken het anders aan.

Rusland: schimmige cijfers

Besmettingen: 840 Doden: 3

Hoewel de besmettingscijfers woensdag bleken te zijn verdubbeld, ligt het aantal besmettingen in Rusland nog steeds opmerkelijk laag. In de medische wereld wordt getwijfeld aan de door het Kremlin verspreide cijfers.

Maar de ernst van de situatie is bij president Vladimir Poetin wel degelijk doorgedrongen. In een toespraak tot het land woensdag riep hij 140 miljoen Russen op thuis te blijven, discipline en solidariteit te tonen en vooral de instructies uit de gezondheidszorg op te volgen. ‘Laten we niet denken dat het wel goed zal komen, dat dit ons niet kan raken. Wat er in Europa en elders gebeurt, kan ons ook gebeuren,’ zei de Russische leider.

De president kondigde aan dat er vanaf maandag een week niet zal worden gewerkt. Bijna twee miljoen 65-plussers moeten vanaf donderdag thuisblijven. Vanaf vrijdag wordt alle burgerluchtvaart van en naar het land verboden. Russische luchtvaartmaatschappijen mogen nog wel staatsburgers uit het buitenland terughalen, als ze hier speciale toestemming voor hebben.

Poetin kwam ook met economische stimuleringsmaatregelen: gezinnen met kinderen krijgen extra geld en ook werklozen en arbeidsongeschikten kunnen rekenen op extra toelagen. Gezien de lage salarissen in Rusland, gaat het in de meeste gevallen om tientallen of honderden euro’s. Maar die zijn voor de vele armen in het land niet minder welkom.

India: miljoenensteden op slot

Besmettingen: 716 Doden: 14 

In India zijn tot nu toe 716 besmettingen vastgesteld, maar de overheid gaat ervanuit dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Meerdere districten in India hadden al een lockdown aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus, maar premier Narendra Modi heeft dinsdag besloten om deze landelijk in te voeren. Dat betekent dat de 1,3 miljard inwoners van het land 21 dagen binnen moeten blijven. Levensmiddelenwinkels mogen openblijven om inwoners van essentiële middelen zoals voedsel te voorzien.

‘Jullie hebben de wereldwijde situaties ten gevolge van de coronavirus-pandemie gezien op het nieuws,’ zei Modi. ‘Jullie hebben gezien hoe de machtigste landen hopeloos blijken zodra zij geconfronteerd worden met deze pandemie.’ De economische gevolgen moet het land maar voor lief nemen, meent de president. Wordt de uitbraak niet nu de kop ingedrukt, dan kan corona het land decennia terugwerpen in de tijd.

Veel Indiërs steunen de aanpak van Modi en de aankondiging leidde vrijwel meteen tot lege straten. Maar voor het armere deel van de bevolking dat werkt voor een dagloon betekenen de maatregelen een ramp. De regering heeft daarom 22,5 miljard dollar uitgetrokken om zeker 800 miljoen families in het land te helpen. Op deelstaatniveau zijn verschillende economische initiatieven voor armere inwoners in het leven geroepen, zoals gesubsidieerd voedsel.

Spanje: dodenaantal voorbij dat van China

Besmettingen: 56.000 Doden: 4.089

Na Italië streefde Spanje woensdag als tweede land China voorbij in het aantal doden. Het parlement in Spanje verlengde woensdag de noodtoestand tot 11 april.

Een dag eerder vroeg het land hulp aan de NAVO bij de bestrijding van het virus. Net als veel andere landen heeft Spanje te kampen met een gebrek aan medische benodigdheden voor tests, behandeling en de bescherming van eerstelijnswerkers. In het verzoek worden 450.000 beademingsapparaten, 500.000 sneltestkits, 500 ventilatoren en 1,5 miljoen operatiemaskers genoemd.

Vooral de regio Madrid is zwaar getroffen, met 1.825 doden. Dat zijn er zo veel dat de Madrileense ijsbaan inmiddels is aangewezen als extra mortuarium.

‘Spanje is in oorlog tegen het coronavirus,’ zei de Spaanse premier Pedro Sánchez zondag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Brazilië: gooit het helemaal over een andere boeg

Besmettingen: 2.200 Doden: 46

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro pakt het juist helemaal anders aan. In een televisietoespraak dinsdagavond riep hij Brazilianen op om ‘terug te keren naar het gewone leven’. Bolsonaro had geen goed woord over voor de verregaande maatregelen die in verschillende Braziliaanse deelstaten zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In regio’s met een hoge bevolkingsdichtheid zoals São Paulo en Rio de Janeiro zijn scholen, winkels en restaurants op last van de gouverneurs gesloten. De president hekelde die aanpak en merkte op dat het coronavirus vooral gevaarlijk is voor mensen boven de zestig. Hij vroeg zich daarom hardop af waarom de scholen gesloten zijn.

Bolsonaro (65) maakt zich geen zorgen over zijn eigen gezondheid. ‘Vanwege mijn atletische achtergrond hoef ik nergens bang voor te zijn. Als ik besmet zou raken, zou ik hoogstens de symptomen hebben van een griepje.’

De president haalde ook hard uit naar de media. Die zaaien met hun berichtgeving alleen maar angst.

In de afgelopen weken hebben veel Brazilianen hun ongenoegen laten blijken over het optreden van Bolsonaro door met potten en pannen lawaai te maken op hun balkon. Ook tijdens de toespraak lieten zij van zich horen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.