Opvolger Bouterse

Chan Santokhi gekozen tot nieuwe president van Suriname

13 juli 2020

De grote winnaar van de Surinaamse verkiezingen Chan Santokhi (VHP) is maandag door de Nationale Assemblee (het parlement) gekozen tot nieuwe president. De kersverse Assemblee-voorzitter Ronnie Brunswijk (ABOP) wordt vicepresident. Zittend president Desi Bouterse (NDP) draagt de macht aanstaande donderdag over.

Voor Suriname breken spannende tijden aan. Grote vraag is wat er met Bouterse gebeurt. Hij is eind vorig jaar tot twintig jaar cel veroordeeld voor de Decembermoorden van 1982. Daarbij zijn vijftien prominente Surinamers zonder enige vorm van proces geëxecuteerd. In afwachting van het vonnis in hoger beroep is Bouterse op vrije voeten.

‘Wisselgeld’

Omdat Bouterse de macht een maand eerder overdraagt dan de wet vereist, wordt gespeculeerd over ‘wisselgeld’. Moet hij een eventueel vonnis straks gewoon uitzitten of verleent Santokhi hem gratie of een vrije aftocht naar een ander land?

Met de benoeming van Santokhi komt een einde aan het tijdperk-Bouterse. Die kwam in 1980 via een coup aan de macht en werd in 2010 president. In 2015 werd hij herkozen, maar tot veler verrassing is hij bij de afgelopen verkiezingen verslagen door Santokhi.

Land verkeert in diepe economische crisis

Suriname verkeert in een diepe economische crisis. Santokhi zal fors moeten bezuinigen. Nu al is er onvoldoende geld in kas om de salarissen van de ambtenaren op tijd te betalen. Om zijn werk ongestoord te kunnen doen, zal hij Bouterse-aanhangers op hoge posten moeten vervangen.

Onder president Ronald Venetiaan was Santokhi van 2005 tot 2010 minister van Justitie en Politie. Daarvoor leidde hij als politiecommissaris het onderzoek naar de Decembermoorden. In Nederland is Bouterse bij verstek wegens drugshandel veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Suriname levert echter geen onderdanen uit.

Lees ook deze reportage van Gerlof Leistra: Het ware gezicht van Suriname

Ook Ronnie Brunswijk is in Nederland bij verstek veroordeeld voor import van cocaïne. Sindsdien staat hij internationaal gesignaleerd Als vicepresident geniet hij diplomatieke immuniteit en kan hij straks vrij reizen. Voor een bankoverval in Suriname in 1984 heeft Brunswijk ondanks een veroordeling nooit gezeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.