buitenland

Aanklacht tegen managers Fukushima

29 februari 2016

TOKIO (ANP) – Vijf jaar na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima zijn drie managers van het verantwoordelijke Tepcoconcern formeel aangeklaagd. De president en twee van zijn vice-presidenten van Tepco wordt verweten dat zij de centrale niet hadden beschermd tegen de tsunami die het gebied op 11 maart 2011 na een zeebeving trof. Dat hebben de Japanse maandag bekendgemaakt.

Door de gevolgen van de tsunami vond een zogenoemde kernsmelting plaats, waardoor uiteindelijk straling vrijkwam. Tepco informeerde de bevolking in het gebied veel te laat over de straling. Hoe het er momenteel in de afgesloten reactorkamers van Fukushima uitziet, weet ook vijf jaar na dato niemand.

Naar aanleiding van de ramp met de reactor werden gedurende twee jaar alle 48 kerncentrales in Japan stilgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.