buitenland

Assange: uitspraak VN-werkgroep wel bindend

Door ANP - 05 februari 2016

LONDEN (ANP/DPA/RTR) – De uitspraak van de speciale werkgroep van de Verenigde Naties voor willekeurige hechtenis over de zelfverkozen opsluiting van Julian Assange in Londen heeft wel degelijk rechtskracht. Dat vindt de Wikileaksoprichter zelf. Hij sprak via een videoverbinding vrijdag de pers toe vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

De Britse en Zweedse regering bestrijden dat het oordeel van de werkgroep, die vrijdag de vrijlating en schadeloosstelling van Assange gelastte, bindend is. Londen liet meteen weten formeel protest aan te tekenen. Volgens Assange is er geen beroep mogelijk.

Assange sprak vrijdag van ,,een echt belangrijke overwinning, die een lach op mijn gezicht heeft gebracht”. De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken viel hem bij. Minister Ricardo Patino eiste voor de camera van nieuwszender Telesur een vrije aftocht van Assange uit de ambassade.