buitenland

‘Britse EU-deal tijdens top mogelijk’

Door ANP - 19 februari 2016

BRUSSEL (ANP) – Een akkoord over verbeterde voorwaarden van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië is mogelijk. Zelfs vrijdagavond al tijdens een diner van de regeringsleiders en staatshoofden van de EU, zo stelde een Europese diplomaat met kennis van de onderhandelingen vrijdagmiddag. Een deal moet een vertrek van Groot-Brittannië uit de unie, Brexit genoemd, voorkomen.

,,Ik denk dat er een kans is, een goede kans is, dat we tot een akkoord kunnen komen. Hopelijk al tijdens het diner”, ze de ingewijde. Volgens hem werpen een-op-eengesprekken tussen onder meer Europees president Donald Tusk en andere politieke hoofdrolspelers zoals de Britse premier David Cameron vruchten af.

Een aantal landen waaronder Frankrijk, Polen, Tsjechië en België hebben bezwaren aangekaart die weggenomen moeten worden. Maar ook Cameron wil aanpassingen van de op tafel liggende bemiddelingstekst.