buitenland

Cameron: Brits EU-referendum op 23 juni

Door ANP - 20 februari 2016

LONDEN (ANP) – De Britse bevolking gaat 23 juni naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat heeft premier David Cameron zaterdag bekendgemaakt.

De premier zei dat het de ministers uit zijn kabinet vrij zal staan op persoonlijke titel campagne te voeren voor of tegen het EU-lidmaatschap. De regering wil echter dat Groot-Brittannië lid blijft en de premier zal daar ook campagne voor voeren.

Cameron sloot vrijdagavond een akkoord in Brussel over een uitzonderingspositie voor Groot-Brittannië binnen de Europese Unie. De Britse regering wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast. Voorts zal het streven naar een ,,alsmaar hechtere unie”, een zinsnede uit het Europees Verdrag, niet langer op Groot-Brittannië van toepassing zijn.