buitenland

New Hampshire naar Trump en Sanders

Door ANP - 10 februari 2016

CONCORD (ANP) – De Republikein Donald Trump en de Democraat Bernie Sanders hebben de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire overtuigend gewonnen. Beide kandidaten hebben de overwinning opgeëist.

Met bijna 90 procent van de stemmen geteld, bleek volgens CNN dat Trump kon rekenen op zo’n 35 procent van de stemmen. Daarmee heeft hij een enorme voorsprong op zijn Republikeinse uitdagers. Gouverneur John Kasich koerst met een geschatte 16 procent van de stemmen af op een tweede plaats.

Aan de Democratische zijde gaf Hillary Clinton eerder al haar nederlaag toe. Ze feliciteerde haar rivaal Bernie Sanders met zijn overwinning in de staat. Hij lijkt te kunnen rekenen op een monsterzege. Van de getelde stemmen ging tot dusver 60 procent naar Sanders, tegenover 39 procent voor Clinton.

Iowa

Trump en Sanders grepen eerder nog naast de winst bij de voorverkiezingen in Iowa, waar Ted Cruz de meeste Republikeinse kiezers achter zich kreeg. Aan de Democratische zijde won Hillary Clinton toen nipt van Sanders.

Sanders kon de overwinning dit keer wel opeisen. ,,Jullie kunnen er zeker van zijn dat onze overwinning vannacht zal leiden tot een wanhopige reactie van de financiële elite en het politieke establishment”, schreef hij in een e-mail aan zijn aanhangers.

Derde plaats

Trump haalde in zijn overwinningsspeech uit naar Sanders, ,,die ons land wil weggeven”. De miljardair beloofde als president terreurgroep Islamitische Staat ,,een flink pak slaag te geven”.

De strijd om de derde plaats bij de Republikeinen is ondertussen nog in volle gang. Jeb Bush, Marco Rubio en Ted Cruz bleven alle drie steken op ongeveer 11 procent van de stemmen.

Het is nog onduidelijk wat de uitslag betekent voor andere Republikeinse kandidaten. Gouverneur Chris Christie van New Jersey kondigde in een speech aan terug te keren naar zijn thuisstaat. ,,We gaan diep inademen en kijken naar de definitieve resultaten van vannacht”, zei de 53-jarige Republikein.