buitenland

Oppositieleider Congo opgepakt

Door ANP - 14 februari 2016

KINSHASA (ANP) – Congolese veiligheidsdiensten hebben zondag een van de leiders van de oppositie opgepakt. Martin Fayulu is een van de organisatoren van een algemene staking die voor dinsdag is uitgeroepen om president Joseph Kabila onder druk te zetten zijn ambt dit jaar neer te leggen.

Fayulu werd opgepakt op het hoofdkantoor van zijn ECIDE-partij, zei José Maria Aranaz, directeur van het gezamenlijke mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties in Congo (UNJHRO). Aranaz zei dat het onduidelijk was of Fayulu werd meegenomen door de politie of het leger. Blaise Munizi, een parlementslid van ECIDE, zei dat de oppositieleider in handen was van de inlichtingendiensten.

Aranaz sprak van een ,,patroon van intimidatie” dat ingaat tegen de grondwettelijke vrijheid van vergadering.

Regeringswoordvoerders waren niet bereikbaar voor commentaar.