buitenland

Oproep tot VN-onderzoek naar operatie Cizre

Door ANP - 14 februari 2016

CIZRE (ANP) – Kort na het beëindigen van de militaire operatie in de Turkse plaats Cizre, heeft de oppositie opgeroepen tot een internationaal onderzoek onder toezicht van de Verenigde Naties. Volgens de pro-Koerdische partij HDP zijn er tijdens de operatie ,,misdaden tegen de menselijkheid” begaan.

,,Tijdens de blokkade, onder het mom van een avondklok uitgevoerd, zijn door veiligheidstroepen van de regering zware wapens, waaronder artillerie, in het centrum van de stad gebruikt”, schreef afgevaardigde Faysal Sariyildiz van de HDP in een open brief. Ook zouden chemische wapens zijn ingezet.

In de zuidoostelijke stad werd medio december een straatverbod ingevoerd. Dat ging gepaard met een nieuw offensief tegen strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.