buitenland

Orban: Europees migratiebeleid heeft gefaald

Door ANP - 15 februari 2016

BOEDAPEST (ANP) – Het beleid van de Europese Unie over de vluchtelingencrisis is mislukt en onderstreept dat Hongarije een verdeling van vluchtelingen via nationale quota niet zal accepteren. Dit zei de Hongaarse premier Viktor Orban maandag in het parlement.

,,Brussel wil ze binnenlaten, wil illegale migranten naar het grondgebied van de EU vervoeren en ze vervolgens op een verplichte manier verspreiden”, aldus Orban tegen het parlement. ,,Dit is crisismanagement van Brussel. De Hongaarse overheid zal dit plan niet accepteren.” Hij doelde op het plan van de EU om 160.000 vluchtelingen te verdelen over de lidstaten van de Europese Unie.

Orban denkt dat de migratiedruk alleen maar zal toenemen in 2016 en dat Europa zich ,,weerloos en zwak” opstelt.

Strijdkrachten

De Hongaarse premier maakte zijn opmerkingen voorafgaand aan een vergadering van de zogeheten Visegrad-landen Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen. Deze landen nemen maandag een besluit over aanzienlijke steun met strijdkrachten, grenswachten en prikkeldraad aan Macedonië en Bulgarije, zodat deze twee landen hun grenzen kunnen afschermen tegen vluchtelingen uit Griekenland.

Vluchtelingen kunnen in de toekomst mogelijk via Roemenië naar Hongarije komen, als de Balkanlanden hun grenzen sluiten. Orban kondigde in het parlement aan nieuwe hekken te willen plaatsen, langs de grens met Roemenië. Orban heeft Hongarije al afgesloten op de grens met Servië en Kroatië. Deze al bestaande grensversperringen tegen immigranten wil hij verder versterken.