buitenland

‘Overeenkomst over sancties tegen N-Korea’

Door ANP - 25 februari 2016

NEW YORK (ANP) – De Verenigde Staten en China zijn het eens geworden over nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Een resolutie met de strafmaatregelen wordt vermoedelijk op korte termijn voorgelegd aan de VN-veiligheidsraad, zeiden diplomaten woensdag (lokale tijd).

Aan het opstellen van de ontwerpresolutie die er nu ligt, gingen volgens de bronnen zeven weken aan onderhandelingen vooraf. De VS en China zouden in overleg zijn gegaan na de nucleaire test van Noord-Korea op 6 januari. Het stalinistische land gooide later nog olie op het vuur door een langeafstandsraket te lanceren.

De diplomaten wilden niet zeggen over welke strafmaatregelen overeenstemming is bereikt. Washington zou hebben aangedrongen op harde sancties, zoals het aan banden leggen van de Noord-Koreaanse toegang tot internationale havens. Peking zou juist meer voelen voor een dialoog en mildere maatregelen.