buitenland

Paus en patriarch ontmoeten elkaar in Havana

Door ANP - 12 februari 2016

HAVANA (ANP) – Paus Franciscus en de orthodoxe patriarch Kirill hebben elkaar vrijdag in Cuba begroet. De twee kerkleiders zijn op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana bijeengekomen. In geen duizend jaar hebben de leiders van de rooms-katholieken en van de Russisch-orthodoxen in persoon overleg gevoerd.

De historische ontmoeting begon kort na de aankomst van de paus in Havana. Gespreksonderwerp is onder meer de vervolging van christenen in het Midden-Oosten.

Bij de organisatie van deze dialoog is zeker twintig jaar geaarzeld. Beide leiders bezoeken momenteel Latijns-Amerika. Eerder werden Oostenrijk en Hongarije als neutrale ontmoetingsplaats genoemd.

Schisma

Sinds het uiteenvallen van het Romeinse Rijk aan het eind van de vierde eeuw na Christus groeiden de christelijke kerk in het westelijk deel van Europa en die in het oosten sterk uiteen. In 1054 was de definitieve breuk en deze kerkscheiding wordt het schisma genoemd.

De oosterse stroming bestaat inmiddels uit een reeks oosters-orthodoxe kerken. De Russisch-orthodoxe kerk is daar de grootste van. Meer dan de helft van de naar schatting 250 tot 300 miljoen oosters-orthodoxe christenen is Russisch-orthodox.