buitenland

Turkije wreekt zich op milities Koerden

Door ANP - 18 februari 2016

ANKARA (ANP) – Na een terroristische aanslag vlakbij de regeringscentra in de Turkse hoofdstad Ankara heeft Turkije donderdag wraak aangekondigd. In de nacht zijn Koerdische milities vanuit de lucht bestookt. Ankara heeft de ambassadeurs van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad ontboden om te komen luisteren naar het Turkse standpunt dat de Koerdische strijders in Syrië terroristen zijn.

Turkije heeft naast die ambassadeurs ook die van Duitsland en Nederland en van de EU uitgenodigd, meldden Turkse media. Nederland is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Ankara heeft veertien arrestaties verricht na de aanslag met een autobom op een militair konvooi in de Turkse hoofdstad, waarbij woensdag 28 mensen werden gedood. Dit zou het werk zijn van een Syriër die als vluchteling Turkije is binnengekomen. Hij zou lid zijn van de Koerdische YPG (Volksbeschermingseenheden). De Syrische Koerden stellen niets met hem te maken te hebben.

Steun

De YPG vormt de gewapende vleugel van de Syrisch Koerdische PYD (Democratische Unie Partij). Die is verwant aan de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) van Turks-Koerdische extremisten.

Turkije wil dat die Koerdische milities geen steun meer krijgen enkel omdat ze in Syrië en Irak tegen Islamitische Staat vechten. De milities worden door westerse landen als bondgenoten op de grond gezien in de strijd tegen Islamitische Staat. Turkije escorteert ondertussen Syrische rebellen die Koerden bevechten over zijn grondgebied naar het front bij Azaz in Noord-Syrië.

In het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije zijn donderdag zeven doden gevallen bij een aanslag op een militair konvooi.