buitenland

Vaticaan ontkent ‘relatie’ Johannes Paulus II

Door ANP - 14 februari 2016

LONDEN (ANP) – Het Vaticaan ontkent dat de relatie tussen wijlen paus Johannes Paulus II en de Amerikaans-Poolse filosofe Anna-Teresa Tymieniecka meer om het lijf had dan een vriendschap. De makers van een BBC-documentaire over een mogelijke liefdesrelatie tussen de twee produceren ,,meer rook dan vuur”, liet een Vaticaanse functionaris weten aan de Britse krant The Guardian.

Het BBC-programma Panorama besteedt maandag in de aflevering De geheime brieven van paus Johannes Paulus II aandacht aan de nauwe band tussen de in 2005 overleden paus en de filosofe. Tymieniecka vertaalde een door de paus geschreven boek en zou vele uren met hem hebben doorgebracht. Ook was er een drukke briefwisseling. Toch heeft de filosofe altijd ontkend dat ze een romance met de kerkvorst beleefde.

Panorama heeft onder meer de hand gelegd op voorheen onbekende brieven van Johannes Paulus II aan Tymieniecka. Het onderzoeksprogramma waagt zich volgens The Guardian niet aan speculatie over een seksuele relatie tussen de twee.