buitenland

VN-chef ziet naleving bestand Syrië

Door ANP - 29 februari 2016

GENVE (ANP) – Het staakt-het-vuren in Syrië wordt nageleefd, op enkele incidenten na. Dit zei VN-chef Ban Ki-moon maandag na een gesprek met zijn Syrië-gezant, Staffan de Mistura. Ban Ki-moon zei dat er een vergadering komt van de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG). Die moet ervoor zorgen dat het bestand wordt gehandhaafd. Nederland is ook lid van de ISSG.

De landen komen maandagmiddag in Genève bijeen op verzoek van Frankrijk. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, heeft geklaagd dat er nog steeds aanvallen worden gemeld, ook vanuit de lucht, op gebieden in handen van gematigde rebellen die aan de wapenstilstand meedoen. Een zegsman van de door Saudi-Arabië gesteunde oppositiegroep HNC (Hoog Onderhandelingscomité), Asaad al-Zoubi, waarschuwde maandag bij al-Arabiya al-Hadath TV dat de wapenstilstand op instorten staat, onder meer door Russische aanvallen op zondag.