buitenland

Zwitsers stemmen over uitzetten buitenlanders

Door ANP - 25 februari 2016

ZRICH (ANP) – Moeten buitenlanders in Zwitserland die voor een misdrijf zijn veroordeeld automatisch worden uitgezet, zonder tussenkomst van een rechter? Dat is de inzet van een referendum dat zondag wordt gehouden in het Alpenland.

Weinig andere landen dan Zwitserland hebben relatief gezien zoveel buitenlanders binnen de landsgrenzen: van de acht miljoen inwoners heeft ruim 24 procent niet de Zwitserse nationaliteit. De meesten komen uit Europese landen als Italië (15,3 procent), Duitsland (14,9 procent) en Portugal (13,1 procent). Zo’n 3,5 procent komt uit Turkije en 4,3 procent uit Afrika.

Als het voorstel wordt aangenomen, kunnen veroordeelde buitenlanders voortaan na het uitzitten van hun straf direct worden uitgezet. In beroep gaan tegen de uitzetting zou niet mogelijk zijn. De regel zou niet alleen gelden voor zware vergrijpen als moord of verkrachting, maar ook voor mensen die tweemaal in tien jaar een lichtere overtreding begaan, zoals te hard rijden.

Het voorstel komt uit de koker van de Zwitserse Volkspartij, de grootste partij in het parlement. De regering is tegen en zegt dat het de betrekkingen met de Europese Unie ernstig kan schaden.