buitenland

België verlaagt dreigingsniveau

Door ANP - 24 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – België verlaagt het dreigingsniveau van hoogste dreiging (vier) naar een na hoogste (drie), twee dagen na de bomaanslagen in Brussel. Dit liet het Belgische crisiscentrum donderdag weten.

Dinsdag werd beslist om na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel het dreigingsniveau te verhogen naar vier. Dat betekent dat de dreiging ‘zeer ernstig en imminent is’. Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) besliste woensdag om dat niveau nog te behouden voor het volledige land. De vorige keer dat het gold, was tijdens de zogeheten ‘lockdown’ van Brussel na de aanslagen in Parijs.

Het niveau drie betekent dat de dreiging ernstig is en een aanslag mogelijk en waarschijnlijk. Dat is nog steeds een hoog dreigingsniveau. Zo kan het leger worden ingezet voor bewakingsopdrachten als ondersteuning van de politiediensten.

Het crisiscentrum, waarin ministers en functionarissen van politie en justitie zitten, zei niet wat het lagere dreigingsniveau betekent in termen van veiligheidsmaatregelen.