buitenland

Belgische minister: iemand heeft geblunderd

Door ANP - 25 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – Een ambassademedewerker van België in Turkije heeft zitten slapen toen de Turkse autoriteiten informatie gaven over het terugsturen van de Belg die zich dinsdag opblies in de luchthaven. Met de informatie is te laat iets gedaan, en ook te weinig.

Dat stelde de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse zaken Jan Jambon vrijdag in een debat naar aanleiding van de aanslagen op luchthaven Zaventem en een metrostation in Brussel van dinsdag. Het parlement wil tekst en uitleg over welke informatie wanneer precies bekend was.

Vorige zomer werd Ibrahim El Bakraoui opgepakt aan de Turks-Syrische grens en teruggestuurd, op eigen verzoek, naar Nederland. Volgens Jambon heeft de verbindingsofficier in Turkije ,,geblunderd” door de informatie niet sneller door te spelen. Hij was te weinig proactief en vroeg schriftelijk, pas dagen later, meer informatie, aldus de minister.