buitenland

Bern heeft wetsontwerp tegen EU-immigratie

Door ANP - 04 maart 2016

BERN (ANP/DPA/RTR) – Zwitserland heeft vrijdag een wetsontwerp uit de doeken gedaan waarmee het vanaf 2019 burgers uit de EU buiten de deur wil houden. Bern wil een maximum gaan stellen aan het aantal EU-burgers dat zich per jaar in het land vestigt. Dat is volgens de Europese Unie in strijd met de afspraken die met Brussel zijn gemaakt.

De maxima voor Europese immigranten vloeien voort uit een referendum in 2014. Een meerderheid van de Zwitserse kiezers stelde toen dat er paal en perk gesteld moest aan de komst van burgers uit de EU, onder wie veel Duitsers.

Bern en Brussel hebben lang onderhandeld over een compromis, maar volgens de Zwitsers ligt de dialoog nu stil. De EU zou eerst het referendum in Groot-Brittannië in juni afwachten. Als er geen akkoord met de EU komt, wordt het wetsontwerp een wet, dreigen de Zwitsers. Ongeveer een kwart van de 8,2 miljoen inwoners van het land heeft niet de Zwitserse nationaliteit.