buitenland

Beveiliger kerncentrale België doodgeschoten

Door ANP - 26 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – Een beveiliger van een Belgische kerncentrale is twee dagen na de aanslagen in Brussel bij Charleroi doodgeschoten. Justitie in die stad heeft dat zaterdag bevestigd, maar bij de moord op de bewakingsagent spelen geen terroristische motieven, liet het parket weten.

De plaatselijke krant La Dernière Heure meldt het beveiligingspasje van het slachtoffer werd gestolen. Maar justitie zegt dat zijn toegangsbadge niet is ontvreemd. De man werkte als bewaker bij het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus.

De bewaker, die zijn hond uitliet in Froidchapelle, werd in de vroege avond van donderdag doodgeschoten. Charleroi ligt ongeveer op 50 kilometer van de Belgische hoofdstad.

Verborgen camera

Eerder donderdag meldde de krant dat de zelfmoordterroristen Khalid en Ibrahim el Bakraoui van plan waren aanslagen te plegen op Belgische kerncentrales, maar dat de arrestatie van Salah Abdeslam, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs, de plannen van de terroristen heeft versneld.

De broers hadden naar verluidt een verborgen camera neergezet bij het huis van de directeur van het Belgische nucleaire onderzoeksprogramma. De beelden ,,met tientallen uren” opnamen van de bewegingen van de man werden in beslag genomen tijdens een antiterrorisme-inval in het appartement van een andere verdachte van dezelfde terreurcel, Mohammed Bakkali.

België is momenteel in de hoogste staat van paraatheid na de dodelijke aanslagen in Brussel. Kort na de aanslagen werden medewerkers van de twee Belgische kerncentrales in Doel en Tihange geëvacueerd. De krant meldde ook dat de afgelopen weken militairen zijn gezien op beide locaties.