buitenland

Cruz en Trump laten rivalen achter zich

Door ANP - 06 maart 2016

TOPEKA (ANP/RTR) – De Republikeinen Ted Cruz en Donald Trump hebben zaterdag (lokale tijd) allebei twee staten achter zich gekregen bij de voorverkiezingen van hun partij. Kansas en Maine gingen naar Cruz, terwijl Trump volgens CNN won in Louisiana en Kentucky

Cruz kreeg in Kansas meer dan 48 procent van de kiezers achter zich, tegenover ruim 23 procent voor Trump. Ook in Maine deed de senator uit Texas goede zaken. Daar kreeg hij de steun van bijna 46 procent van de Republikeinse achterban. Trump bleef steken op 32,6 procent.

De miljardair is op zijn beurt de vermoedelijke winnaar in Louisiana, waar hij volgens een tussenstand de steun kreeg van 42 procent van de kiezers. Ook in Kentucky lijkt de overwinning Trump niet meer te kunnen ontgaan. Hij moest het daar volgens de laatste cijfers doen met zo’n 35 procent van de stemmen, tegenover circa 31 procent voor Cruz.

De strijd leek zaterdag vooral te gaan tussen Trump en Cruz. De andere kandidaten, Marco Rubio en John Kasich, kwamen niet in de buurt van de koplopers. Dat is vooral goed nieuws voor Cruz, die zichzelf presenteert als het beste alternatief voor Trump. De zakenman gaat momenteel ruim aan kop in de voorverkiezingen.

De vier staten waar Republikeinen hun favoriete kandidaat mochten aanwijzen voor de presidentsverkiezingen, zijn samen goed voor 155 gedelegeerden. De Republikeinse kandidaten hebben in totaal 1237 gedelegeerden nodig om de presidentskandidaat van hun partij te kunnen worden.

Ook de Democraten hielden zaterdag voorverkiezingen. Bernie Sanders won in Kansas en Nebraska. Hillary Clinton kreeg de meeste stemmen in Louisiana. De oud-minister van Buitenlandse Zaken is momenteel de favoriet om de nominatie van haar partij in de wacht te slepen. Ze heeft fors meer gedelegeerden achter zich dan Sanders.