buitenland

Cyprus stelt voorwaarden aan Turkije-deal

Door ANP - 15 maart 2016

NICOSIA (ANP) – Cyprus stelt voorwaarden aan versnelling van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Turkije moet eerst eerdere afspraken nakomen, waaronder erkenning van de Grieks-Cypriotische regering, zei de Cypriotische president Nicos Anastasiades dinsdag na overleg met EU-president Donald Tusk.

De EU heeft Turkije beloofd nieuwe zogeheten toetredingshoofdstukken te openen in ruil voor het terugnemen van migranten uit Griekenland. Cyprus wil hier nog geen zegen aan geven, zei Anastasiades. Over vijftien van de 35 hoofdstukken wordt nu onderhandeld. Er is er één afgerond.

Tusk zei dat hij niet naar Cyprus was gekomen om druk uit te oefenen, maar om de details van de migratiedeal met Turkije uit te werken. Het akkoord dat Nederland en Duitsland in de steigers hebben gezet moet ,,meer in balans’’ worden gebracht voordat alle 28 EU-landen er steun aan geven, aldus Tusk. ,,We zijn er nog niet.”

IJskast

Anastasiades zei ,,geen confrontatie” te willen. Hij vindt het ,,onacceptabel en onterecht” om de schuld in Cypriotische schoenen te schuiven als de deal zou mislukken.

Door de eisen van Cyprus werden de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU in 2006 in de ijskast gezet. Tusk benadrukte dat de strikte criteria rondom toetreding ongewijzigd van kracht blijven.

Volgens Tusk is het belangrijkste dat het terugnemen van migranten door Turkije volledig in lijn is met Europees en internationaal recht. Iedereen die door Turkije vanuit Griekenland wordt teruggenomen, moet individueel zijn beoordeeld, zei hij.