buitenland

Doden bij aanval op toeristenoord Ivoorkust

Door ANP - 13 maart 2016

ABIDJAN (ANP) – Zes gewapende lieden hebben zondag het vuur geopend op buitenlanders in het zuidoosten van Ivoorkust. Veertien burgers en twee militairen kwamen om, zei president Alassane Ouattara. De schutters werden allen gedood.

,,Zes aanvallers kwamen deze middag het strand in Bassam opgelopen”, zei de president. ,,Veertien burgers en twee militairen van een elite-eenheid zijn helaas gedood.” Onder de doden zijn vier westerlingen, zei een politiewoordvoerder. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden eerder dat drie hotels in Grand Bassam die populair zijn bij toeristen uit het Westen de doelwitten waren.

Er zijn tot dusver geen aanwijzingen dat bij de aanval Nederlanders betrokken zijn. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zondagavond weten. Onder de doden is ten minste een Frans persoon, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

Extremistische groepen die banden hebben met al-Qaeda hebben sinds november meerdere aanvallen uitgevoerd op hotels in Mali en Burkina Faso, met meer dan vijftig doden tot gevolg. Frankrijk heeft Ivoorkust gewaarschuwd voor vergelijkbare aanvallen.