buitenland

‘Enige Plan B voor Syrië is terugkeer oorlog’

Door ANP - 14 maart 2016

GENVE (ANP) – Voor Syrië breekt een moment van de waarheid aan, heeft VN-gezant Staffan de Mistura maandag gezegd aan het begin van de eerste van drie ronden vredesbesprekingen in Genève. Het overleg moet leiden naar een politieke transitie en een ,,duidelijke routekaart” naar vrede opleveren. Het enige ‘Plan B’ is een terugkeer naar de oorlog, zei De Mistura.

De VN-gezant wil de partijen apart aanhoren en beseft dat er grote verschillen te overbruggen zijn, maar zegt niet te schromen de grote mogendheden erbij te roepen als het overleg dreigt vast te lopen.

,,Als wij tijdens deze besprekingen en in de volgende ronden geen bereidheid om te onderhandelen bespeuren, dan zullen wij deze kwestie aankaarten bij degenen die invloed hebben, de Russische Federatie, de Verenigde Staten en de Veiligheidsraad”, zei hij.