buitenland

Erdogan waarschuwt Constitutioneel Hof

Door ANP - 11 maart 2016

ISTANBUL (ANP) – De Turkse president Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Consitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een stap tegen Turkije genoemd. ,,Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat haar bestaansrecht ter discussie zal stellen,’’ aldus Erdogan in een toespraak vrijdag in de zuidwestelijke stad Burdur.

Eind februari oordeelde het Constitutionele Hof dat met de arrestatie van Can Dundar en Erdem Gul de rechten van de twee journalisten waren geschonden. Dundar en Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Erdogan noemde dit vrijdag ,,een concreet voorbeeld van een van de grootste bedreigingen tegen Turkije in de laatste tijd.” Op de beelden zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië. Justitie beschuldigt de journalisten onder andere van het verspreiden van geheime informatie en spionage.