buitenland

EU spreekt zorg uit over persvrijheid Turkije

Door ANP - 05 maart 2016

ISTANBUL (ANP) – De Europese Unie heeft zaterdag haar zorgen uitgesproken over de overname van dagblad Zaman door de Turkse autoriteiten. Die ,,brengt de vooruitgang die Turkije op andere terreinen heeft geboekt in gevaar”, twitterde eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn.

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement noemde de overname ,,weer een nieuwe klap voor de persvrijheid”. Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Ook de Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op de aanstelling door de Turkse rechter van een bewindvoerder voor het kritische Zaman, de grootste krant in Turkije. ,,We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters”, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.