buitenland

Fins parlement bespreekt vertrek uit eurozone

Door ANP - 10 maart 2016

HELSINKI (ANP/RTR) – Het Finse parlement gaat ergens in de komende weken praten over een vertrek uit de eurozone. De kans daarop is klein, maar het debat wordt gevoerd omdat ruim 53.000 burgers een petitie over de kwestie hebben ondertekend.

In de petitie wordt opgeroepen tot een referendum over een vertrek uit de eurozone. ,,We hebben nog geen datum gekozen, maar een inleidend debat zal waarschijnlijk in de komende weken worden gehouden”, zei parlementssecretaris Johanna Sarhimaa.

De steun voor het referendum illustreert het ongenoegen onder de bevolking over de gebrekkige economische groei, ofschoon 64 procent van de bevolking in een peiling in november aangaf de euro te willen behouden. De Finse economie groeide vorig jaar met slechts 0,4 procent, na drie jaar van krimp.