buitenland

‘Franse terreurverdachte eerder veroordeeld’

Door ANP - 25 maart 2016

PARIJS (ANP) – De donderdag gearresteerde man die volgens de Franse autoriteiten een aanslag wilde plegen, was een voortvluchtige veroordeelde. Hij werd volgens Franse media in 2015 in een ander Europees land bij verstek veroordeeld voor ronselpraktijken. Volgens Le Monde stuurde de man jihadstrijders naar Syrië. In welk land hij daarvoor werd veroordeeld, is vooralsnog onbekend.

De Franse politie denkt met de arrestatie van de man een terroristische aanslag in de omgeving van Parijs te hebben voorkomen. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei donderdagavond dat de arrestatie volgde op wekenlang onderzoek en dat de voorbereidingen voor een aanslag in ,,een vergevorderd stadium” waren.

Naar aanleiding van de arrestatie deed de politie ’s avonds een inval in de woning van de man in Argenteuil, een voorstad van Parijs. Politiemensen zouden daar volgens de Franse pers een ,,kleine hoeveelheid” explosieven hebben aangetroffen. Daarover is nog niets bevestigd. Buurtbewoners werden vanwege de mogelijke gevaren geëvacueerd.