buitenland

ICC velt vonnis over ex-vicepresident Congo

Door ANP - 21 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag doen maandagmiddag uitspraak in de zaak tegen een steenrijke zakenman, politicus en militieleider, Jean-Pierre Bemba. Hij was ooit vicepresident van Congo-Kinshasa en een machtig rivaal van president Joseph Kabila, die sinds begin 2011 Congo regeert.

Het ICC beschuldigt Bemba ervan in het buurland Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) verantwoordelijk te zijn voor talrijke oorlogsmisdaden die werden gepleegd tussen oktober 2002 en maart 2003 door een militie van Bemba. Hij had een legertje naar de CAR gestuurd om te helpen een poging tot staatsgreep neer te slaan.

De advocaten van Bemba hebben aangevoerd dat de losgeslagen strijders niet meer onder bevel van Bemba stonden toen ze de misdaden begingen.

Bemba werd in 2008 in België aangehouden en uitgeleverd aan het ICC in Den Haag. Het proces begon eind 2010 en duurde vier jaar.