buitenland

Iran test raketten

Door ANP - 08 maart 2016

DUBAI (ANP) – Iran heeft dinsdag diverse testen met ballistische raketten uitgevoerd. Dat maakte de Revolutionaire Garde bekend via internet. De tests komen nog geen twee maanden nadat de VS het land sancties had opgelegd na een test in oktober. Met de testen daagt Iran ook de Verenigde Naties uit, die het land eerder in een resolutie opriep geen enkele raket te testen waar een atoomkop op kan worden geplaatst.

Volgens de bekendmaking van de garde werden de raketten op diverse plaatsen in het land gelanceerd. Dit moet Irans ,,afschrikwekkende kracht” laten zien en zijn vermogen om ,,elke bedreiging van de islamitische revolutie” teniet te doen, aldus de garde.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken zei dat de regering de actie van Iran momenteel bestudeert. Als de raketlanceringen worden bevestigd, zullen de VS het aankaarten in de VN-Veiligheidsraad en aandringen op een ,,gepaste reactie”.

De garde liet weten zich niet door sancties te zullen laten afschrikken. ,,Onze vijanden moeten weten dat de kinderen van de Iraanse natie in de Revolutionaire Garde en de rest van de krijgsmacht niet zullen buigen voor hun buitensporige eisen”, zei generaal Amir Ali Hajizadeh.