buitenland

Japanners herdenken doden tsunami

Door ANP - 11 maart 2016

RIKUZENTAKATA (ANP) – Japan heeft vrijdag de duizenden doden herdacht die vijf jaar geleden vielen toen na een aardbeving in zee een vloedgolf de noordoostkust van het land overspoelde. De tsunami leidde tot het ernstigste kernongeluk sinds Tsjernobyl in 1986.

Bijna 20.000 mensen verloren het leven. Door de vloedgolf raakte de kerncentrale van Fukushima Dai-ichi onklaar. Door kernsmeltingen in drie reactoren raakte een groot deel van de omgeving radioactief besmet en moesten meer dan 160.000 mensen hun huizen verlaten. De meeste mensen zijn vertrokken om elders een nieuw bestaan op te bouwen, maar nog altijd verblijft ongeveer 10 procent in tijdelijke huisvesting in de provincie Fukushima.

Op begraafplaatsen in het verwoeste kustgebied, voor gebouwen waarvan alleen de staketsels overeind bleven, en op stranden kwamen nabestaanden bijeen om de doden te gedenken. Om 14.46 uur (lokale tijd), het tijdstip waarop de aardbeving zich voordeed, luidden in het centrum van Tokio de klokken en namen mensen in het hele land een ogenblik stilte in acht. Alle treinen in de metro in de hoofdstad hielden even halt en premier Shinzo Abe en keizer Akihito gingen voor in een plechtigheid die door 1200 mensen werd bijgewoond.

Miljarden

De regering heeft miljarden besteed aan het ophogen van de bodem en het opruimen van besmette grond. Maar er moet nog veel worden gedaan voor de duizenden mensen die nog steeds in tijdelijke onderkomens wonen.

,,Ik heb het idee dat het aantal mensen die niet weten wat te doen, die het zelfs niet meer proberen, toeneemt”, zei Kazuo Sato, een voormalige visser in Rikuzentakata. ,,De infrastructuur herstelt zich, maar de harten niet”, zei Eiki Kumagai, lid van de vrijwillige brandweer.