buitenland

Joegoslavië-tribunaal spreekt Seselj vrij

Door ANP - 31 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – De Serviër Vojoslav Seselj is donderdag vrijgesproken door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, begaan tijdens de oorlog op de Balkan in de jaren negentig.

Seselj was in de jaren negentig de oprichter van de rechts-nationalistische Servische Radicale Partij. De aanklagers beschuldigden hem ervan etnische groepen tegen elkaar te hebben opgezet, voordat de oorlog uitbrak. De rechters achtten het bewijs ontoereikend. ,,Vojislav Seselj is nu een vrij man”, zei hoofdrechter Jean-Claude Antonetti.

Seselj was zelf niet in de rechtbank aanwezig. Het tribunaal verleende hem in 2014 toestemming naar Servië terug te keren vanwege zijn slechte gezondheid. Seselj lijdt aan darmkanker. Hij hield echter wel een persconferentie, waarin hij zei dat dit het enige mogelijke vonnis was. Ook is Seselj van plan zijn eerdere eis om een schadevergoeding nieuw leven in te blazen en het bedrag te verhogen.