buitenland

Justitie Brazilië vervolgt oud-president Lula

10 maart 2016

SAO PAULO (ANP) – De Braziliaanse justitie vervolgt oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Dat bevestigde het Openbaar Ministerie in deelstaat So Paulo woensdag (lokale tijd), zonder in detail te treden over de aanklachten. De advocaat van Lula weigerde te reageren.

De krant O Globo berichtte dat Lula zich onder meer moet verantwoorden voor het vermeende witwassen van geld. Ook zou de oud-president bepaalde eigendommen niet hebben opgegeven, zoals een appartement in de stad Guarujá.

Het OM geeft volgens de krant donderdag een persconferentie om toe te lichten waarom Lula wordt vervolgd. De Braziliaanse rechter moet de aanklachten nog goedkeuren voordat de oud-president in staat van beschuldiging kan worden gesteld.

Corruptie

De oud-president werd eerder deze maand al uren ondervraagd door de politie vanwege een groot onderzoek naar corruptie. Dat richt zich op gesjoemel bij staatsondernemingen, met name oliemaatschappij Petrobras. Ook werd het huis van Lula doorzocht.

De voormalige leider van de socialistische PT (Arbeiderspartij) ontkende eerder dat hij zich persoonlijk heeft verrijkt. Lula was van 2003 tot 2011 president van Brazilië. Hij is door partijgenote Dilma Rousseff opgevolgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.