buitenland

Krijgsraad beraadt zich over Decembermoorden

Door ANP - 04 maart 2016

PARAMARIBO (ANP) – De Surinaamse krijgsraad heeft tijd nodig om te besluiten of en hoe eventueel het proces tegen de Surinaamse president Desi Bouterse en 22 andere verdachten van de Decembermoorden wordt voortgezet. Dat zei de voorzitter van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, vrijdag tijdens de hervatting van de strafzaak.

Vrijdag was er na ruim 3,5 jaar voor het eerst weer een zitting in deze in Suriname zeer gevoelige zaak. De Surinaamse krijgsraad schorste het proces in 2012, nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan.

Op 8 december 1982 martelde en vermoordde het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien tegenstanders van het bewind in Fort Zeelandia. Dat was toen het hoofdkwartier van de militaire machthebbers.