buitenland

‘Meer geld en visumvrij reizen voor Turken’

Door ANP - 07 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie lijkt tegemoet te willen komen aan eisen die Turkije stelt om de migratiestroom naar Griekenland onder controle te krijgen. Uit uitgelekte conceptteksten blijkt dat het visumvrij naar Europa reizen voor Turken verder zou worden versneld. Dat kan mogelijk al in juni in plaats van oktober een feit zijn als het land aan de voorwaarden voldoet.

De financiële steun die Turkije van de EU krijgt voor verbetering van de omstandigheden in de Turkse vluchtelingenkampen zou worden verdubbeld tot 6 miljard euro. De periode waar dit voor geldt zou dan worden verlengd tot eind 2018. Bovendien zouden de gesprekken over toetreding van Turkije tot de EU een extra impuls gaan krijgen.

In ruil daarvoor is Turkije bereid voor een bepaalde periode en uit humanitaire overwegingen, alle migranten, niet alleen economische, die de oversteek naar Griekse eilanden maken, terug te nemen. Welwillende landen in Europa zouden dan geregistreerde en erkende vluchtelingen rechtstreeks uit Turkije opnemen. Of deze ‘1-voor-1’-strategie in lijn is met Europese (mensen)rechten is de vraag.

Migratiecrisis

De EU-lidstaten buigen zich maandag de hele dag over de migratiecrisis. Tijdens de lunch schoof de Turkse premier Ahmet Davutoglu aan. In de avond keert hij terug om te kijken of er een akkoord kan worden gesloten.

In november sloten de EU en Turkije een overeenkomst om samen de migratiecrisis het hoofd te bieden. Veel migranten stappen in Turkije op een bootje om de oversteek naar Europa te maken. Via Griekenland willen de meesten door naar landen als Duitsland en ook Nederland.

De EU zegde 3 miljard euro toe om de situatie in de opvangkampen in Turkije te verbeteren, zodat vluchtelingen geen noodzaak meer zouden hebben naar Europa te gaan. Ook werd afgesproken dat het proces rond visumversoepeling zou worden versneld. De al jaren vastzittende onderhandelingsgesprekken over toetreding tot de unie van Turkije werden weer leven ingeblazen door nieuwe ‘hoofdstukken’ te openen.