buitenland

Nieuw scenario migratietop EU en Turkije

Door ANP - 07 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – De planning van het overleg tussen de leiders van de landen van de Europese Unie en Turkije over de aanpak van de migratiecrisis wordt omgegooid. Nieuwe Turkse wensen en plannen moeten besproken worden en daar wordt de tijd voor genomen.

EU-diplomaten meldden dat er behalve een lunch met de Turkse premier Ahmet Davutoglu ook een diner gepland wordt. Oorspronkelijk stond alleen een overleg tijdens de lunch met Turkije op de agenda. Daarna zouden de 28 leiders van de EU-landen zelf verder praten. Na die sessie voegt Davutoglu zich opnieuw bij de EU-leiders.

De lunchbijeenkomst begon maandag rond 13.30 uur. Naar verluidt heeft Turkije onder meer gevraagd om fors meer Europees geld om de stroom migranten aan te kunnen. De EU heeft tot nu toe 3 miljard euro toegezegd om de situatie in de opvangkampen in Turkije te verbeteren, zodat vluchtelingen geen noodzaak meer zouden hebben naar Europa te gaan.

Syrische vluchtelingen

Het bredere aanbod van Turkije zou verder inhouden dat het land niet alleen bereid is economische migranten uit Griekenland terug te nemen, maar ook Syrische vluchtelingen. In ruil daarvoor moeten Europese landen dan erkende vluchtelingen rechtstreeks uit Turkije over laten komen. Europese leiders, onder wie premier Mark Rutte, willen dit echter pas als de migrantenstroom veel verder is teruggebracht.

De EU heeft Turkije in ruil voor het terugdringen van de instroom naar Europa ook beloofd de gesprekken over visaversoepeling en toetreding tot de EU te versnellen. Davutoglu wil dat het tempo wordt opgeschroefd. ,,Turkije is klaar om lid te worden van de EU’’, zei hij in een poging het toetredingsproces opnieuw te verbinden aan de migratieafspraken.