buitenland

Noord-Korea staakt economische samenwerking

Door ANP - 10 maart 2016

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) – Noord-Korea heeft een streep gehaald door alle overeenkomsten over economische samenwerking met Zuid-Korea. Eigendommen van Zuid-Koreaanse bedrijven en overheidsdiensten op Noord-Koreaans grondgebied worden bovendien ,,geliquideerd”, dreigde een overheidscomité.

Die eigendommen bevinden zich vooral in het Noord-Koreaanse vakantieoord Mount Kumgang en op een gezamenlijk bedrijvenpark in Kaesong. Het werk ligt daar al geruimde tijd stil. Zuid-Korea trok de handen af van het complex na een omstreden raketlancering en kernproef door het stalinistische noorden.

Het officiële Noord-Koreaanse Comité voor de Vreedzame Hereniging dreigde ook met andere maatregelen. Die moeten een ,,verwoestend einde” inluiden van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye en haar partij.