buitenland

Obama komt met kandidaat voor hooggerechtshof

Door ANP - 16 maart 2016

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Barack Obama schuift woensdag volgens het Witte Huis een 63-jarige rechter uit de hoofdstad Washington, Merrick Garland, naar voren als nieuw lid van het hooggerechtshof. Hij zou opperrechter Antonin Scalia moeten opvolgen. De conservatieve Scalia overleed op 13 februari.

Tegenstanders van Obama willen niet dat hij in zijn laatste jaar nog gauw even een opperrechter aanstelt. De Republikeinse meerderheid in het Congres zou de benoeming van een mogelijk liberale magistraat dwarsbomen. Garland geldt als een man van het politieke midden die zowel door Democraten als door Republikeinen wordt gerespecteerd.

Hij verwierf bekendheid in de jaren negentig als onderzoeksrechter en aanklager na de bloedige bomaanslag in Oklahoma-City in april 1995. Door de aanslag op een overheidsgebouw door enkele extremisten werden 168 mensen gedood en vielen honderden gewonden.