buitenland

Omstreden ex-president BraziIië wordt minister

Door ANP - 16 maart 2016

SO PAULO (ANP) – De omstreden oud-president van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva wordt minister in de regering van zijn opvolgster en partijgenote, president Dilma Rousseff. Dit meldde de nieuwssite van mediaconcern O Globo woensdag.

De twee kopstukken van de linkse Arbeiderspartij (PT) zouden samen de dramatische economische malaise te lijf te willen gaan en willen afrekenen met politici die proberen Rousseff door het parlement te laten afzetten.

Lula zou daarmee dan ook voorlopig zijn verlost van de speciale aanklagers die een van de grootste corruptieschandalen in Brazilië ooit onderzoeken. Alleen het hooggerechtshof mag ministers vervolgen. Afgelopen week zijn huiszoekingen verricht in panden waar Lula woonde of werkte en hij werd ondervraagd. Aanklagers hebben gezegd dat ze bewijzen hebben dat Lula betrokken is bij het schandaal dat Lava Jato (Autowasserij) wordt genoemd en dat hij zelf smeergeld heeft opgestreken.