buitenland

Ook aanhoudingen in Duitsland om aanslagen

Door ANP - 25 maart 2016

BERLIJN (ANP) – Twee verdachten zijn aangehouden in Duitsland op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel. Zowel in Gieen als in Düsseldorf werd een man aangehouden, meldt het tijdschrift Der Spiegel vrijdag.

De aanhouding in Düsseldorf vond al donderdagmiddag plaats. Het gaat daarbij volgens Der Spiegel om een man die net als de Brusselse aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui in de zomer van 2015 door Turkije naar Amsterdam werd gestuurd, omdat hij zich volgens de Turkse autoriteiten bij islamitische extremisten in Syrië wilde aansluiten.

De man die woensdag al in Gieen werd aangehouden zou op de dag van de aanslagen in Brussel twee verdachte sms’jes hebben gekregen. In een van die berichtjes stond de naam van Khalid El Bakraoui, de broer van Ibrahim. Het tweede bericht bestond alleen uit het Franse woord ‘fin’ (einde) en werd drie minuten gestuurd voordat Khalid zichzelf opblies in een metrowagon bij station Maalbeek.

De verdachte uit Düsseldorf is mogelijk de Duitser die tegelijk met Ibrahim El Bakraoui naar Schiphol vloog, zoals donderdag bleek uit een brief van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Van der Steur refereerde aan een Duitser, maar kon op verzoek van Duitsland geen verder informatie over die man vrijgeven.