buitenland

Poetin haalt militairen uit Syrië terug

Door ANP - 14 maart 2016

MOSKOU (ANP) – De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gezegd dat Russische militairen in Syrië vanaf dinsdag terug naar huis komen, omdat zijn troepen voor een groot deel hun doeleinden in dat land hebben bereikt.

Poetin zei dat de Russische strijdkrachten de voorwaarden voor vredesoverleg hebben geschapen. De marine- en luchtmachtbases die Rusland in Syrië gebruikt, blijven functioneren zoals die dat eerder ook deden. Poetin kondigde de terugtrekking aan rond een bijeenkomst met zijn ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken. Rusland moet zich nu intensief op het vredesoverleg storten, aldus Poetin.

Rusland greep eind september in met een grote hoeveelheid gevechtsvliegtuigen om de Syrische president Bashar al-Assad voor de ondergang te behoeden. Assad beheerste na vijf jaar burgeroorlog nog nauwelijks een zesde van het grondgebied met zijn uitgeputte en uitgedunde strijdkrachten.