buitenland

Politie en betogers botsen bij Turkse krant

Door ANP - 05 maart 2016

ISTANBUL (ANP) – De Turkse politie heeft vrijdagavond laat traangas en waterkanonnen ingezet om betogers uiteen te drijven bij de kantoren van de krant Zaman. De demonstranten scandeerden slogans en droegen borden met teksten als ,,handen af van mijn krant”.

De politie probeerde de kantoren van de krant te betreden nadat een rechtbank vrijdag een bewindvoerder aanwees die voor meer controle moet zorgen over de grootste krant van Turkije. Agenten forceerden een poort en renden naar binnen. Op beelden is te zien hoe ze worstelen met medewerkers van Zaman.

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today’s Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank van het einde van de rechtsstaat in Turkije. ,,Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarcesme.