buitenland

Rutte: migratiedeal goed voor alle partijen

Door ANP - 18 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – De afspraken tussen de Europese Unie en Turkije om de migratiecrisis samen op te lossen en de stroom migranten een halt toe te roepen is ,,verstandig” en ,,goed voor alle partijen”. Zo kwalificeerde premier Mark Rutte de deal na afloop van overleg. Hij was in zijn rol van tijdelijk voorzitter van de EU nauw betrokken bij voorgesprekken om de EU en Turkije tot elkaar te brengen.

,,Deze deal is goed voor vluchtelingen omdat ze in Turkije betere opvang krijgen, omdat ze niet meer de levensgevaarlijke overtocht moeten maken. Dit is goed voor Turkije dat hulp krijgt bij de opvang van vluchtelingen en dit is goed voor Europa dat niet meer op een ongecoördineerde manier zulke aantallen vluchtelingen krijgt.”

Rutte noemde het akkoord dan ook een ,,buitengewone belangrijke stap”. Hij verwacht dat dit de doorbraak is in de migratiecrisis.