buitenland

‘Straks 100.000 migranten in Griekenland’

Door ANP - 05 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – Het aantal vluchtelingen dat noodgedwongen in Griekenland moet blijven, zal oplopen van circa 33.000 nu tot 100.000 eind maart. Europees commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) heeft daarvoor zaterdag gewaarschuwd.

Vanwege de grote toestroom van groepen mensen, uit onder meer het door burgeroorlog getroffen Syrië, hebben veel (EU-)landen op eigen houtje maatregelen genomen. Daarmee is het paspoortvrije Schengengebied fors onder druk komen te staan. Avramopoulos leverde daar felle kritiek op. Hij zei dat door het sluiten van de Balkanroute naar Midden-Europa de ,,vreemdelingenhaat’ wordt gestimuleerd.

Veel vluchtelingen zijn op weg naar Noordwest-Europa gestrand bij de grens met Macedonië. Per dag wordt maar een beperkt aantal mensen doorgelaten. Duizenden mensen zitten in geïmproviseerde tentenkampen.