buitenland

Syrische leger herovert Palmyra

Door ANP - 27 maart 2016

DAMASCUS (ANP) – Het Syrische leger heeft zondag de stad Palmyra heroverd op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), melden verschillende bronnen.

De Syrische televisie citeerde een militaire bron die bevestigde dat het leger en zijn bondgenoten ,,de volledige controle over de stad Palmyra” hebben overgenomen. Daarmee is Islamitische Staat een gevoelige nederlaag toegebracht. De terreurgroep had de woestijnstad in mei 2015 ingenomen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat er zondagmorgen nog steeds geweervuur viel te horen in het oostelijke deel van de stad. Maar het grootste deel van de IS-strijders is weggetrokken, waardoor Palmyra nu onder controle van het regeringsleger staat.

Enorme verwoestingen

De herovering zat er, geholpen door Russische luchtsteun, al enkele weken aan te komen. Na zware gevechten waren zaterdag delen van de stad in Syrische handen gevallen. Het ging om wijken in het westen en noorden van Palmyra, waarin de oude burcht en de befaamde ruïnes liggen.

Observatorium-directeur Rami Abdulrahman zei dat vierhonderd IS-strijders zijn omgekomen in de strijd om Palmyra, die hij beschreef als de grootste nederlaag voor de terreurgroep sinds die in 2014 een kalifaat in bepaalde gebieden in Syrië en Irak had uitgeroepen.

Palmyra, de Stad van de Palmbomen, was ruim 2000 jaar geleden een belangrijke Romeinse handelsstad. De uitgestrekte ruïnes waren, voor de burgeroorlog in Syrië uitbrak in 2011, de belangrijkste toeristische trekpleister van het land. IS heeft er enorme verwoestingen aangericht aan ruïnes en antiquiteiten. Maar veel oude monumenten staan ook nog overeind.