buitenland

Tik voor Merkels CDU in deelstaatverkiezingen

Door ANP - 13 maart 2016

BERLIJN (ANP) – De conservatieve partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft zondag een flinke tik gekregen bij verkiezingen in drie deelstaten. Volgens de eerste exitpolls van de Duitse tv-zender ZDF is de CDU alleen in Saksen-Anhalt de grootste partij gebleven, al krijgt juist in die deelstaat de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland flink voet aan de grond. Die partij kreeg liefst 21,5 procent van de stemmen.

In Baden-Württemberg werd de CDU door de Groenen van premier Winfried Kretschmann afgelost als grootste partij. Die kan daardoor naar verwachting gewoon verder regeren. In Rijnland-Palts is de sociaaldemocratische SPD net wat groter geworden dan de CDU. Opvallend is dat in die deelstaat de CDU juist kritisch tegenover het beleid van Merkel staat, waar de SPD het beleid juist verdedigt.

De verkiezingen werden vooraf gezien als eerste belangrijke graadmeter voor de populariteit van het vluchtelingenbeleid van Merkel. Circa een half jaar geleden opende zij de grenzen voor in Boedapest gestrande vluchtelingen en verzekerde de bezorgde bevolking in een televisie-interview ,,Wir schaffen das”. In 2015 kwamen er een miljoen migranten.