buitenland

Trump en Clinton grote winnaars in Florida

Door ANP - 16 maart 2016

WASHINGTON (ANP) – Donald Trump en Hillary Clinton hebben dinsdag de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Florida met gemak gewonnen. Dat melden Amerikaanse media.

Trump nam bij de Republikeinen met bijna 46 procent van de stemmen een flinke voorsprong op zijn tegenstanders. Het was tijdens het tellen van de stemmen al snel duidelijk dat de zege hem niet meer kon ontgaan. Het lukte de vastgoedmagnaat om Marco Rubio in zijn thuisstaat te verslaan. Rubio bleef op gepaste afstand met 27 procent. Ted Cruz kreeg 16 procent van de kiezers achter zich en John Kasich bleef steken op bijna 7 procent.

Nog voordat alle stemmen waren geteld, gaf Rubio zijn verlies toe. Hij feliciteerde Trump met zijn overwinning. Tegen zijn aanhangers zei hij dat hij alles heeft gedaan wat erin zat, maar dat het verlies onafwendbaar was.

Bij de Democraten ging Clinton aan de haal met de overwinning. Bijna 65 procent van de kiezers schaarde zich achter de oud-minister van Buitenlandse Zaken. Haar tegenstander Bernie Sanders kreeg 33 procent van de stemmen.

Dat Trump en Clinton er met de winst vandoor gingen in Florida, is niet onverwacht. Peilingen lieten al dagen zien dat zij worden beschouwd als de favoriet binnen hun partij.

Er wordt dinsdag gestemd in de staten Ohio, Florida, North Carolina, Illinois en Missouri. Alle ogen zijn echter gericht op Ohio en Florida, waar alle gedelegeerden naar de winnaar gaan. Vooral voor de Republikeinen is dit spannend. Als Trump beide staten op zijn naam weet te schrijven, kan het bijna niet anders dan dat hij in november de presidentskandidaat is voor de Republikeinen.