buitenland

Trump en Clinton op voorsprong in Florida

Door ANP - 16 maart 2016

WASHINGTON (ANP) – Donald Trump en Hillary Clinton nemen dinsdag een forse voorsprong tijdens de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Florida. Dat melden Amerikaanse media op basis van de eerste uitslagen.

Nadat meer dan 70 procent van de stemmen was geteld, stond Trump bij de Republikeinen met bijna 46 procent van de stemmen voor. Zijn rivaal Marco Rubio bleef op gepaste afstand met 27 procent. Ted Cruz kreeg 16 procent van de kiezers achter zich en John Kasich bleef steken op bijna 7 procent.

Bij de Democraten lijkt Clinton aan de haal te gaan met de overwinning. Zij gaat met bijna 66 procent van de stemmen aan kop. Haar tegenstander Bernie Sanders heeft tot nu toe 32 procent van de stemmen.

Dat Trump en Clinton een comfortabele voorsprong hebben in Florida, is niet onverwacht. Peilingen lieten al dagen zien dat zij worden beschouwd als de favoriet binnen hun partij.

Er wordt gestemd in de staten Ohio, Florida, North Carolina, Illinois en Missouri. Alle ogen zijn echter gericht op Ohio en Florida, waar alle gedelegeerden naar de winnaar gaan. Vooral voor de Republikeinen is dit spannend. Als Trump beide staten op zijn naam weet te schrijven, kan het bijna niet anders dan dat hij in november de presidentskandidaat is voor de Republikeinen.