buitenland

Verdachte Cheffou mogelijk ‘man met hoedje’

Door ANP - 26 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – Een Belgische freelance journalist en activist, Fayal Cheffou, wordt verdacht van terrorisme. Justitie heeft zaterdag in Brussel bevestigd dat Cheffou wegens ,,terroristische moord en poging tot terroristische moord” vastzit. Hij is volgens Belgische media de voortvluchtige ‘man met het hoedje’.

De krant Le Soir berichtte eerder op zaterdag dat Cheffou de derde dader van de aanslagen dinsdag op het vliegveld Zaventem zou zijn. Die blies zich niet op en verdween uit beeld terwijl zijn bompakket onontploft achterbleef. Hij droeg dinsdag een hoedje.

Cheffou werd donderdag in Brussel aangehouden. Le Soir stelde zaterdag dat hij daarna is herkend door de taxichauffeur die de drie terroristen afzette bij de luchthaven. Dat waren Ibrahim El Bakraoui (29) en Najim Laachraoui (24) en volgens Belgische media de 30-jarige Cheffou.

Geen onbekende

El Bakraoui en Laachraoui bliezen zich met hun bommen op in de vertrekhal van het Brusselse vliegveld. De derde terrorist, met een hoed op, deed dat niet. Hij werd door de laatste ontploffing omver geblazen, berichtten Belgische media zaterdag. Daardoor raakte hij gescheiden van zijn bompakket dat later is teruggevonden. Hij heeft na de aanslagen de luchthaven verlaten.

Cheffou is geen onbekende van de autoriteiten in Brussel. Hij heeft het als verslaggever en als verkondiger van extremistische boodschappen aan vluchtelingen herhaaldelijk aan de stok met de autoriteiten gehad. Ook de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, klaagde eerder over Cheffou.